Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak poznat dobrou chovatelskou stanici?

Při výběru správné chovatelské stanice bychom měli dát hlavně pozor, aby jsme nenarazili na množitele. V této době je České republice, a nejen zde, několik množíren, které se vydávají za kvalifikované chovatelské stanice. 

Jak ale poznat, že štěně, které mám vyhlídlé nepochází z množírny? Zde je několik zásad, kterých by se měl držet člověk, který chce stěně z chovatelské stanice. 

Rozeznat chovatele X množitele, níže pár slov o každém z nich. 

 

Na vybranou chovatelskou stanici se dojet podívat, měli byste mít možnost vidět prostředí, kde štěňátka vyrůstají, dále mít možnost vidět alespoň jednoho z rodičů.
Mít možnost dostat informace ohledně zdraví rodičů, chovatelské stanice dělají různá vyšetření, u dobrmanů je jich hned několik, jedním z nejvíce frekventovaným je vyšetření srdce - DCM, dále vyšetření kloubů..

Chovatel se specializuje na jedno plemeno, zvířata jsou udržovaná a klidná, má s nimi úzký vztah. Chovatele vybírejte pečlivě, protože to, co si pes vezme z prvních dnů svého života, už jen těžko změníte.

Naopak u 'množitele' narazíte na několik plemen psů, o kterých většinou neví dostatek informací, které bychom si představovali. Nadále štěňata nejsou ve vyhovujících podmínkách a nemá s nimi často ani kladný vztah.